Von der Leyen: nieuwe sancties tegen Rusland tegen 24 februari

De Europese Unie wil tegen de eerste verjaardag van de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari een nieuwe batterij sancties presenteren. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aangekondigd op een gezamenlijke persconferentie met de Oekraïense president Volodimir Zelenski in Kiev.

“Tegen 24 februari, exact een jaar na het begin van de invasie, willen we een tiende pakket sancties in stelling brengen”, zei von der Leyen. De Europeanen brachten het voorbije jaar al een enorm arsenaal aan economische sancties in stelling die de Russische economie “eroderen” en “een generatie teruggooien in de tijd”, zo verklaarde von der Leyen. 

De Commissievoorzitter verwees naar het prijsplafond op Russische ruwe olie dat samen met de partners van de G7 is ingevoerd. Daardoor verliest het Kremlin volgens haar elke dag 160 miljoen euro aan inkomsten. Tegen zondag willen de EU en de partners in de G7 ook een plafond voor petroleum en andere olieproducten invoeren. 

Zelenski begroette het nieuws. Hij stelde vast dat het ritme van de sancties in Europa “een beetje is vertraagd”. “Hoe sneller en kwalitatiever dit werk wordt verricht, hoe dichter we bij de nederlaag van de Russische agressor komen”, zei de president, die in het verleden ook al aandrong op een embargo op Russische diamanten, een sector die tot dusver de dans ontsprong. 

Von der Leyen beklemtoonde dat Rusland verantwoordelijk moet gehouden worden voor “zijn afschuwelijke misdaden” in Oekraïne. In het kader van die inspanningen komt er in Den Haag een Internationaal Centrum voor de Vervolging van de Misdaad van Agressie tegen Oekraïne, dat het vergaren van bewijsmateriaal zal coördineren, zo kondigde de Commissievoorzitter aan. 

Von der Leyen is voor de vierde keer sinds de invasie in de Oekraïense hoofdstad. Ditmaal is de Duitse in het gezelschap van 15 eurocommissarissen, onder wie ook de Belg Didier Reynders.  De werkvergadering met de regering in Kiev moet nogmaals de totale Europese steun voor het land onderstrepen. Vrijdag vindt ook een top met Zelenski, von der Leyen en Europese Raadsvoorzitter Charles Michel plaats. 

Volgens von der Leyen is de totale economische, humanitaire en militaire steun voor Oekraïne intussen opgelopen tot bijna 50 miljard euro. Tegen de achtergrond van de Russische aanvallen op energieinfrastructuur kondigde de Commissievoorzitter in Kiev nog eens 150 miljoen euro steun aan, met onder meer 2.400 bijkomende stroomgeneratoren.  

Eerder op de dag had de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell bevestigd dat de Europeanen ook meer Oekraïense soldaten gaan opleiden dan eerst was voorzien. Eerst werd gemikt op 15.000 militairen dit jaar, maar dat aantal wordt verdubbeld tot 30.000. Daarnaast beloofde hij ook 25 miljoen euro voor ontmijningsactiviteiten. 

Daarnaast wordt in Kiev ook gepraat over het toetredingsproces van Oekraïne, dat sinds juni een kandidaat-lidstaat is geworden. De strijd tegen corruptie is één van de voornaamste werkpunten op de lange weg naar lidmaatschap en Zelenski kreeg van von der Leyen alvast felicitaties. “Het stelt me gerust dat jouw corruptiebestrijdingsorganen op hun hoede zijn en doeltreffend in het opsporen van corruptiezaken”. 

Gisteren vonden in Oekraïne een reeks huiszoekingen plaats bij oligarch Ihor Kolomoyskyi,  ex-minister Arsen Avakov en hoge functionarissen in het kader van onderzoeken naar corruptie. Een week eerder werden al viceministers, gouverneurs en topambtenaren de laan uitgestuurd na een reeks corruptieschandalen over steekpenningen, verduistering van hulpgelden en de gunning van bouwcontracten en luxereizen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *