Wallonië geeft geen ADR-certificaten aan vrachtwagenchauffeurs door betalingsachterstand

Wallonië heeft sinds begin dit jaar geen ADR-certificaten, voor het vervoer van gevaarlijke goederen, meer kunnen uitreiken aan vrachtwagenchauffeurs vanwege een betalingsachterstand aan Vlaanderen. Dat schrijven vakbladen transportmedia.be en Flows en wordt door het Vlaams departement Mobiliteit en Openbare Werken bevestigd aan Belga.

Sinds de zesde staatshervorming wordt de ADR-databank niet langer beheerd door de FOD Mobiliteit maar door het Vlaams departement Mobiliteit en Openbare Werken. Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben tegen betaling toegang tot de databank. Volgens transportmedia.be heeft Wallonië de vergoeding echter niet betaald sinds 2016.

“Er is inderdaad een betalingsachterstand van enkele jaren”, zegt woordvoerder Nick Arys van het departement MOW aan Belga. Vlaanderen heeft daarom besloten de toegang tot de databank vanaf 1 januari 2023 af te sluiten.

Waalse chauffeurs krijgen hun ADR-certificaat na geslaagde tests afgenomen door het Instituut voor Wegtransport en Logistiek België (ITLB). Om de vijf jaar moet het certificaat vernieuwd worden. Volgens transportmedia.be dreigen in slechts één maand tijd honderden chauffeurs hun certificaat te verliezen, hoewel dat verplicht is voor alle bestuurders die niet-vrijgestelde hoeveelheden gevaarlijke stoffen vervoeren.

“Deze situatie is onaanvaardbaar en mag uiteraard niet voortduren”, zegt het kabinet van bevoegd Waals minister van Mobiliteit Philippe Henry (Ecolo) in een reactie aan transportmedia.be. “Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat dit zo snel mogelijk met de betrokken administraties wordt opgelost. Er zijn contacten gelegd en we zijn bezig om het ADR-certificaat van een beroepsvrachtwagenchauffeur in onze regio weer te kunnen afgeven of verlengen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *