Washington beschuldigt Rusland ervan nucleair ontwapeningsverdrag te schenden

De Verenigde Staten beschuldigen Rusland ervan New START niet te respecteren, het nucleair ontwapeningsverdrag tussen beide landen. Het is het laatste overblijvende verdrag van zijn soort tussen de twee kernmachten. In januari 2021 verlengden de VS en Rusland het verdrag met vijf jaar.

Volgens Washington schortte Moskou de inspecties op en is er geen overleg meer binnen het kader van dat verdrag. Ook zou Rusland het nucleaire arsenaal uitgebreid hebben tot voorbij de limieten die waren overeengekomen.

Het Huis van Afgevaardigden vroeg aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken om te melden of Rusland het verdrag schendt. “Rusland respecteert de verplichting niet die het New START-verdrag hen oplegt, om inspecties op het grondgebied toe te laten”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Vorig jaar stelde Moskou een voorziene vergadering in november, tussen Russen en Amerikanen over inspecties in het kader van het verdrag, nog uit. De Russen beschuldigden Washington van “vijandigheid” en “toxiciteit”. De laatste vergadering in het kader van dat verdrag dateert van oktober 2021.

De Amerikaanse president Joe Biden verlengde het verdrag begin 2021 met vijf jaar tot 2026. Bij de ondertekening van het nieuwe START-verdrag in 2010 werd als maximum aantal kernkoppen voor elk land 1.550 gesteld. Dat was dertig procent minder dan bij de ondertekening van het vorige verdrag in 2002. Ook is het aantal lanceerplatformen en zware bommenwerpers beperkt tot 800.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *