Wat deed Chinese spionageballon boven België?

De verdachte witte ballon die dagenlang door het Amerikaanse luchtruim vloog werd afgelopen weekend met een welgemikt schot neergehaald boven de Atlantische Oceaan.

De Chinese ballon vloog eerst boven Alaska, dan Canada, waarna hij op 31 januari de Verenigde Staten binnen vloog en vervolgens zondag met een F-22 gevechtsvliegtuig door een AIM-9x Sidewinder-raket uit de lucht werd gehaald op zo’n 11 km van de kust van Myrtle Beach, South Carolina. 

Volgens de Verenigde Staten gaat het om een spionageballon uit China die doelbewust boven militaire en nucleaire sites vloog in de Verenigde Staten om informatie te verzamelen. Volgens China gaat het om een onschuldige weerballon. 

Intussen zijn de brokstukken van de ballon uit de oceaan gehaald en meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de Chinese ballon wel degelijk elektronische surveillancetechnologie bevatte. 

Spionage in 40 landen?

De bewuste ballon zou bovendien over meer dan 40 landen gevlogen hebben, verspreid over 5 continenten. Dat zei Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken woensdag. De Amerikaanse overheid neemt alvast contact op met alle betrokken landen. Ook België werd gecontacteerd want er is een vermoeden dat de Chinese spionageballon ook over België is gevlogen.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Twitter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *