Wat mogen we van het weer verwachten deze zondag?

We starten dus opnieuw met lage wolkenvelden op de meeste plaatsen die nog wat hardnekkig kunnen zijn. Dat is vooral in het centrum en oosten het geval. In het westen arriveren er in de voormiddag soms wat bredere opklaringen. Er passeren ook hoge (sluier)wolken. De lage wolkenvelden blijven initieel hardnekkig op sommige plekken, maar kunnen ook al eens lichtjes breken. Vooral later op de dag is er tijdelijk een periode waarbij deze wat verder kunnen openbreken en er ook even wat (bredere) opklaringen verschijnen. Vanuit het westen word het dan wel stilaan weer bewolkter. In de opklaringen zien we dan even het zonnetje, die gesluierd wordt door hoge wolkenvelden. Zeer lang houden deze opklaringen echter niet stand, want in de namiddag arriveert er vanaf het westen alweer meer lage bewolking. Deze trekt in de late namiddag en de (voor)avond verder oostwaarts. De temperaturen klimmen na een koude start naar zo’n graad of 4 à 5. De wind waait eerst zwak tot soms matig (2 à 3 bft) uit zuidwest. Tegen de avond wakkert de wind aan tot matig (3 à 4 bft).

Vanavond is het betrokken, zakt de lage bewolking uit tot stratus en dikt deze ook aan. Initieel is het nog droog, maar geleidelijk aan wordt deze dik genoeg om ook wat lichte (mot)regen of gemiezer te kunnen produceren tijdens de latere avond en richting de nacht. Daarna wordt het eventjes weer droger, maar blijft het bewolkt. Halverwege de nacht en tegen de vroege ochtend zal vervolgens het koufront passeren en dikt de bewolking verder aan. Daarbij kan er even wat lichte regen en/of lichte tot matige motregen/gemiezer vallen. De minima worden vanavond al bereikt en liggen rond een graad of 3. Tijdens de nacht wordt het zachter met zo’n 4 à 6°C. De wind wakkert verder aan en wordt matig (4 bft) uit west-zuidwest.

Morgen trekt het koufront door naar het oosten. Initieel tijdens de ochtend is het nog betrokken met hardnekkige lage (stratus)bewolking waaruit nog wat motregen of gemiezer kan vallen, vooral in het centrum en oosten. Stilaan wordt het ook wat onstabieler aan de achterzijde van het koufront. De laatste neerslag kan ook onder de vorm van een licht buitje vallen. Tijdens de voormiddag arriveren er vervolgens opklaringen vanuit het noordwesten en krijgen we ook de zon te zien. Deze opklaringen kunnen tijdelijk wat breder zijn. Er kan daarbij ook nog wat hoge (sluier)bewolking zijn. Daarna ontstaat richting en ook na de middag opnieuw bewolking onder de vorm van lage wolken en stapelbewolking. Deze bewolking is licht onstabiel en kan zich wat ontwikkelen, maar het blijft overwegend droog op de meeste plaatsen bij een wisselend bewolkt tot soms opnieuw bewolkt weerbeeld. De temperaturen klimmen naar een graad of 7 à 8 overdag, bij een goed voelbare en vrij krachtige wind die ruimt naar het noordwesten achter het koufront. Er zijn daarbij windstoten mogelijk die kunnen oplopen naar maximale waarden rond 40 à 50 km/u. Een lokale hogere uitschieter is niet onmogelijk. Door de stevige wind zal het ook enkele graden kouder aanvoelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *