“Ze zullen branden, net zoals de rest”, hoe Rusland reageert op de levering van Westerse tanks

“Een uiterst gevaarlijk besluit en een duidelijke provocatie”. Zo noemen vertegenwoordigers van de Russische overheid de levering van Duitse en Amerikaanse tanks. Al laat Rusland ook uitschijnen dat de tanks geen meerwaarde zullen zijn. “De tanks zullen branden, net zoals de andere”, zegt Dmitri Peskov.

“Een uiterst gevaarlijk besluit.” Zo noemde Russische ambassadeur in Duitsland, Sergei Nechajev, Duitsland de beslissing van Duitsland om tanks te leveren aan Oekraïne. Een reactie van de Russische president Poetin op dat nieuws kwam er nog niet. “Het brengt het conflict op een nieuw niveau en het is in tegenstrijdig met de uitspraken van de Duitse politici.” 

Hij ging zelfs verder en wees op de rol van Duitsland in Tweede Wereldoorlog. “Hiermee ziet Duitsland af van zijn historische verantwoordelijkheid tegenover Rusland die voortvloeit uit de misdaden van de nazi’s.” Voorts verwijt hij het Westen dat ze kennelijk niet gebaat zijn bij een diplomatieke beslissing. 

“Ze zullen branden”

Ook de Verenigde Staten stuurt tanks naar het Oekraïense front. Voor dat nieuws officieel bekend werd gemaakt, reageerden enkele Russische toplui al. Dmitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, leek niet erg onder de indruk te zijn. Peskov noemde het alvast “een rampzalig plan en een complete overschatting”. “De tanks zullen branden, net zoals de andere”, voorspelt hij.

Ook Russisch ambassadeur voor de VS Anatoli Antonov ziet in de Amerikaanse M1 Abram-tanks geen toegevoegde waarde. Daarnaast is de levering voor hem ook een “duidelijke provocatie”. 

“Het wordt onmogelijk die beslissing te verantwoorden met het argument dat het om defensieve wapens gaat”, zegt hij aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. Net als Peskov voorspelt hij geen goed einde voor die tanks. “Ze zullen zonder twijfel worden vernietigd, net als al het ander NAVO-materiaal.”

Talkshows

Op de onofficiële Russische kanalen is dan weer te horen dat Rusland niet ver genoeg gaat. Zo zei de televisiepresentator Vladimir Solovyov op zijn populaire talkshow “Een avond met Vladimir Solovyov” dat Rusland een duidelijk signaal moet sturen. “We beschouwen Duitsland als een betrokken partij in het conflict. De Duitse tanks in Oekraïne betekenen dat het Duits grondgebied legitieme doelwitten voor ons vormen.”

Niet Rusland, maar het Westen is de agressor, gaat hij verder. “Acht jaar lang hebben jullie het Nazistische regime in Oekraïne in stand gehouden. Acht jaar lang hebben jullie mensen gedood in de Donbas. Acht jaar lang verkondigden jullie leugens, met ‘Moeder’ Merkel als leider. Acht jaar lang liegen jullie. Jullie hebben de ellende niet gezien in de Donbas, de vermoorde kinderen. Als wat doen jullie Europese nazi-smeerlappen zich nu voor?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *