Zelenski hekelt “hypocrisie” van IOC en nodigt voorzitter in Bachmoet aan het front uit

De Oekraïense president Volodomir Zelenski heeft vrijdag de “hypocrisie” van het Internationaal Olympisch Comité aan de kaak gesteld en de voorzitter van het IOC, Thomas Bach, uitgenodigd een bezoek te brengen aan Bachmoet, een van de zwaarst bevochten steden in de oorlog met Rusland.

“Ik nodig M. Bach in Bachmoet uit zodat hij met zijn eigen ogen kan zien dat neutraliteit niet bestaat”, zei Zelenski in zijn dagelijkse toespraak. Hij verzekerde dat hij tegen de hypocrisie van “de leiding van de internationale olympische structuren” zou ijveren.

Bach verklaarde vrijdag in het Duitse Oberhof dat het standpunt van Oekraïne om alle Russen te isoleren niet in lijn is met het olympisch charter en dat atleten uitsluiten op basis van hun paspoort botst met de mensenrechten. Sporters uit Rusland en Wit-Rusland mogen hopen op deelname aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, maar dan onder neutrale vlag. “Het principe is: geen Russische of Wit-Russische atleten”, stelde Bach. Maar “individuele, neutrale atleten uit deze landen zonder ook maar enige identificatie met hun nationaliteit” kunnen volgend jaar “mogelijk” wel deelnemen aan de Spelen. Daarover moet echter nog uitvoerig overlegd worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *