Zeven verdachten van phishing opgepakt na verschillende huiszoekingen: “Aangifte doen heeft zin”

Na verschillende huiszoekingen in Antwerpen en Lier eerder deze week zijn zeven verschillende verdachten opgepakt. Dat gebeurde in het kader van twee onderzoeken naar phishingpraktijken via tweedehandsplatformen. Dat zei Kristof Aerts van het parket in Antwerpen bij “De inspecteur” op Radio2, die net een hele week aandacht schonk aan online-oplichting. 

In Antwerpen en Lier heeft de politie woensdagochtend negen huiszoekingen verricht. Daarbij zijn zeven mensen opgepakt en er werden grote hoeveelheden cash geld gevonden. De actie komt voort uit twee verschillende dossiers over phishing, waarbij de daders vissen naar gevoelige betaalgegevens van slachtoffers en vaak veel geld van onze bankrekening weten te stelen.

Opvallend, het gaat in de twee verschillende dossiers over zeer jonge verdachten tussen 18 en 21 jaar. Ze boden zich aan op tweedehandsplatformen zoals Facebook Marketplace of 2dehands.be, zowel als koper en verkoper. In beide scenario’s wisten ze geld van hun slachtoffers te ontfutselen. 

Achtergebleven laptop verraadt bende

De twee dossiers hebben een heel andere aanleiding. Het ene begint op 16 oktober 2021 nadat vier personen uit een Airbnb in de Antwerpse Kaasstraat worden gezet na klachten van overlast. “Daarbij blijven verschillende toestellen liggen: een laptop en een aantal telefoontoestellen. Na een onderzoek door de Federale Gerechtelijke Politie blijkt dat deze gebruikt werden voor phishingpraktijken. De vier daders boden spullen te koop aan. De geïnteresseerde kopers kregen een link om te betalen. In realiteit ging het om een phishinglink”, zegt Kristof Aerts van het parket in Antwerpen.   

Dit heeft deze week geleid tot vier huiszoekingen in Antwerpen en Lier. “Daarbij werden vier mannen tussen 19 en 21 jaar gearresteerd. Bij de invallen kon 16.845 euro in beslag genomen worden, maar ook luxegoederen en verschillende gsm-toestellen.”

Het tweede dossier is het gevolg van allerlei aangiftes over oplichting via diezelfde platformen. “De verdachten maakten een vals Facebook-account aan en zetten in een advertentie onder meer iPhones te koop. In een chatgesprek met een potentiële koper werd een prijs afgesproken, waarop ze een betaallink verstuurden. Zo werden ook deze slachtoffers geleid naar een nagemaakte website waar hun betalingsgegevens gestolen werden.”

“Met die gegevens gingen ze naar een supermarkt, waar ze telkens één product kochten en vervolgens cash geld opvroegen aan de kassa. Betalen deden ze contactloos met de gestolen bankgegevens van de slachtoffers. Op die manier cashten ze dus het buitgemaakte geld”, vertelt Kristof Aerts. 

Daders doen zich ook voor als koper

De verdachten deden zich ook vaak voor als geïnteresseerde kopers op tweedehandsplatformen. “Ze maakten een afspraak om de aankoop op te halen. Aan de deur toonden ze op de smartphone een valse overschrijving, als bewijs van betaling. De verdachten verdwenen dus telkens met de aankoop zonder het te betalen. Door de valse profielen waren ze niet te traceren.”

Het onderzoek gaat nu verder en het is voorlopig te vroeg om in te schatten of de slachtoffers vergoed zullen worden in de toekomst. “Er is wel geld teruggevonden, dus dat kan hoopgevend zijn.”

“Betaal beter cash”

Politie en parket waarschuwen om alert te blijven. “Koop je iets via een tweedehandsplatform, klik niet op een aangeboden betaallink of betaalverzoek. Zet het gesprek ook niet verder via WhatsApp, maar blijft op het gekozen tweedehandsplatform.” 

Schrijf telkens zelf het verschuldigde bedrag over via je eigen bankapp of kies voor overhandiging aan de deur met een cashbetaling. Je kan ook betalen met een veilige betaalapp zoals Payconiq”, besluit Kristof Aerts van het parket in Antwerpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *