Ziekenhuis Oost-Limburg doet oproep naar spermadonoren: “We hebben er nog maar 2”

De spermabank van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk doet een oproep naar lokale spermadonoren. Door een tekort aan donoren liggen de prijzen momenteel hoog en lopen de wachttijden op tot 3 maanden. 

In het ZOL in Genk is er sinds 2013 een spermabank. Die werkte eerst met lokale donoren, maar ook met geïmporteerd zaad vanuit Denemarken. “2 jaar geleden kwam er een tekort op de internationale markt en zijn we toch terug begonnen met het rekruteren van onze eigen donoren”, vertelt fertiliteitsarts Natalie Dhont. 

Het probleem is vooral dat ze door de wetgeving geen reclame mogen maken en zo wordt het moeilijk om mogelijke kandidaten te bereiken. “We hebben verschillende mannen gescreend, maar jammer genoeg blijven er maar een paar mannen over die bruikbaar zijn. Op dit moment hebben we er maar 2 over.”

Jong en gezond

Het ziekenhuis is daarom op zoek naar jonge, gezonde mannen, tussen de 18 en de 44 jaar oud. “Eerst wordt het sperma gecheckt en daarna volgt er een uitgebreide screening. Genetisch mag er niks afwijkends zijn, er gebeurt een psychologische screening en er zijn een paar bloedtesten om infecties uit te sluiten.”

Er wordt gewerkt met anonieme donatie. Een donor krijgt 80 euro per donatie. “Per donatie kan je 3 tot 10 rietjes invriezen, en je hebt per inseminatie 1 rietje nodig”, vertelt Dhont. “1 rietje kost momenteel 390 euro en het ziekenfonds komt daar niet in tussen. Het is dus best duur.”

De arts hoopt dat mannen zich geroepen voelen, via deze website kan je een afspraak maken. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *