Zuid-Afrika roept noodtoestand uit wegens energiecrisis

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft donderdag in heel het land de noodtoestand uitgeroepen wegens de aanhoudende energiecrisis. Ramaphosa kondigde de maatregel aan tijdens zijn jaarlijkse beleidsverklaring voor het parlement in Kaapstad. De president zal ook een minister benoemen, die een snelle oplossing voor het probleem moet vinden.

Door het uitroepen van de noodtoestand kan de regering in haar begroting extra middelen vrijmaken om de energiecrisis te bestrijden.

Zuid-Afrika heeft al maanden te kampen met een energietekort. De 60 miljoen inwoners kunnen alleen op bepaalde momenten van de dag koken, hun kleren wassen of hun telefoon opladen. Er vinden geplande black-outs plaats om stroom te rantsoeneren. Een deel van de bevolking moet het tot tien uur per dag zonder elektriciteit stellen.

De energie-infrastructuur in het land is verouderderd en slecht onderhouden. Het staatsbedrijf Eskom, dat verantwoordelijk is voor 95 procent van de elektriciteitsvoorziening, wordt beschuldigd van corruptie en wanbeheer. Eskom heeft voor zowat 21 miljard euro schulden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *